Białko sojowe pomoże zrzucić zbędne kilogramy

IKA
opublikowano: 20-06-2018, 09:30

Wyniki badań klinicznych przeprowadzonych przez naukowców z University of Colorado Anschutz Medical Campus z udziałem DuPont Nutrition & Health pokazały, że włączenie białka sojowego do wysokobiałkowej diety o obniżonej energetyczności prowadzi do znacznej utraty tkanki tłuszczowej i pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Badanie, którego wyniki zostały opublikowane w czerwcowym wydaniu „Obesity Science & Practice”, oceniło skuteczność w obniżeniu masy ciała przy włączeniu pokarmów na bazie białka sojowego do wysokobiałkowej diety o obniżonej energetyczności. Badanie składało się z dwóch etapów. W pierwszym, trwającym cztery miesiące, uczestnicy przestrzegali opracowanej przez naukowców diety. Ich pokarmy zawierały 20 g wysokiej jakości, niskokalorycznego białka sojowego na porcję i były serwowane w postaci napoju w proszku, chudej, bezmięsnej kiełbaski oraz batona energetycznego. W ciągu kolejnych ośmiu miesięcy nastąpił okres dążenia do utrzymania uzyskanych rezultatów. W trakcie pierwszej fazy uczestnicy stracili średnio 3-4 proc. tkanki tłuszczowej, czyli ok. 6 kg. Ogółem, do końca 12-miesięcznego okresu badania, uczestnicy utrzymali 4-kilogramowy spadek masy tkanki tłuszczowej.

Fot. DuPont
Zobacz więcej

Fot. DuPont

„Najważniejszą wynikającą z tego badania informacją jest to, że wprowadzenie do diety produktów roślinnych bogatych w białko może pomóc skutecznie obniżyć masę ciała” – mówi dr James O Hill, główny autor badania i kierownik zespołu badawczego. – W naszym badaniu chodziło głównie o utrzymanie długotrwałego efektu, ponieważ największym wyzwaniem dla osób na diecie jest właśnie utrzymanie nowej wagi”.

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: IKA

Puls Medycyny
Diety / Białko sojowe pomoże zrzucić zbędne kilogramy
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.