Białko, cynk i niacyna utrzymują elastyczność naczyń krwionośnych [BADANIA]

KM/PAP
opublikowano: 06-05-2022, 08:51

Dieta bogata w białko, cynk i niacynę oraz uboga w tłuszcze nasycone sprawia, że naczynia krwionośne są bardziej elastyczne – wynika z izraelskich badań zaprezentowanych podczas Europejskiego Kongresu Otyłości (ECO) w Maastricht w Holandii.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna
Badacze odkryli, że zmiany w spożyciu określonych składników żywności, m.in. niacyny, są powiązane z lepszą strukturą i funkcją naczyń krwionośnych.
iStock

Poprawa zdrowia metabolicznego i sercowo-naczyniowego obserwowana podczas utraty wagi u osób z otyłością jest tradycyjnie przypisywana samej utracie wagi lub towarzyszącym zmianom poziomu glukozy i tłuszczów we krwi oraz obniżeniu ciśnienia krwi. Nie prowadzono natomiast szeroko zakrojonych badań dotyczących składu diety - poza białkami, węglowodanami i tłuszczami.

Izraelscy naukowcy z Sagol Center for the Metabolic Syndrome, Institute of Endocrinology, Metabolism and Hypertension, Tel Aviv-Sourasky Medical Center i Sackler Faculty of Medicine w Tel Awiwie badali znaczenie składników odżywczych dla zdrowia serca i naczyń.

Wpływ diety na elastyczność naczyń krwionośnych - przebieg badania

Badanie objęło w sumie 72 uczestników z zespołem metabolicznym i otyłością (55,5 proc. mężczyzn, średnia wieku 53 lata) włączonych do rocznego intensywnego, multidyscyplinarnego programu odchudzania. Program obejmował spersonalizowane plany diety i ćwiczeń oraz regularne spotkania z lekarzem i dietetykiem.

Uczestnicy, którzy mieli BMI średnio 34,28 kg/m² na początku badania, zostali poproszeni o wypełnienie szczegółowego kwestionariusza żywieniowego na tydzień przed rozpoczęciem diety i planów ćwiczeń oraz rok później.

Zesztywnienie ścian tętnic wiąże się ze zwiększonym ryzykiem zachorowalności i śmiertelności sercowo-naczyniowej, dlatego elastyczność naczyń krwionośnych została wykorzystana jako wskaźnik zdrowia sercowo-naczyniowego.

W badaniu uwzględniono trzy miary elastyczności naczyń

Wykonywano trzy różne pomiary określające elastyczność naczyń krwionośnych:

  • prędkości fali tętna (PWV),
  • grubości kompleksu błony środkowej i wewnętrznej tętnicy szyjnej wspólnej (IMT),
  • rozszerzalności tętnicy ramiennej (FMD).

Rok później BMI spadło o 9,4 proc., a wszystkie trzy miary elastyczności naczyń krwionośnych poprawiły się:

  • FMD średnio o 47 proc.,
  • PWV - o 13 proc.,
  • IMT - o 1 proc.

Poprawa PWV była związana ze zmniejszeniem spożycia kalorii i tłuszczów nasyconych oraz ze wzrostem spożycia cynku. Cynk odgrywa kluczową rolę w syntezie tlenku azotu w naczyniach krwionośnych. Tlenek azotu pomaga rozluźnić wewnętrzne mięśnie naczyń krwionośnych, prowadząc do ich rozszerzenia.

Poprawa IMT była związana ze zmniejszeniem spożycia kalorii i tłuszczów nasyconych oraz wzrostem spożycia białka.

Poprawa FMD miała związek ze wzrostem spożycia niacyny (witaminy B3). Niacyna jest znana z rozszerzania naczyń krwionośnych, głównie w górnej części ciała.

– Odkryliśmy, że zmiany w spożyciu określonych składników żywności są powiązane z lepszą strukturą i funkcją naczyń krwionośnych – wskazał główny badacz, dr Brurya Tal z Centrum Medycznego Tel Awiw-Sourasky.

Co jeść, żeby poprawić elastyczność naczyń krwionośnych

Jak podkreślił dr Brurya, dieta śródziemnomorska, bogata w białko (chude produkty mleczne, ryby, drób i jaja), warzywa, orzechy, nasiona oraz uwzględniająca umiarkowane spożycie owoców i zbóż, może przyczynić się do poprawy elastyczności naczyń, pośrednio chroniąc układ sercowo-naczyniowy.

Żywność bogata w cynk w planie diety to nasiona słonecznika, pestki dyni, orzechy i mięso. Mięso i ryby dostarczały niacyny.

ZOBACZ TAKŻE: Suplementy diety a COVID-19 i choroby wirusowe: naukowcy pracują nad “aktywnymi szczepionkami”

Czy niedobór witaminy D może zwiększać ryzyko nadciśnienia?

Źródło: Puls Medycyny

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.