Bezcukrowe napoje też szkodzą zębom
Australijscy naukowcy przetestowali działanie na zęby napojów bez cukru. Badania wykazały, że większość z nich niszczyła szkliwo. Szkodziły nawet napoje oznaczone jako "przyjazne dla zębów".
Badacze z Oral Health Cooperative Research Centre na University of Melbourne sprawdzili reakcję zębów na 23 różne napoje, w tym przeznaczone dla sportowców. Część z nich zawierała cukier.
Wyniki sugerują zachowanie ostrożności. Większość napojów zmiękczała szkliwo o 30 do 50 proc. Zarówno te z cukrem, jak i bez niego, powodowały podobne ubytki. Uczeni znaleźli nawet napoje oznaczone jako "przyjazne dla zębów", które uszkadzały szkliwo. Tymczasem z ośmiu napojów przeznaczonych dla sportowców, bezpieczne okazały się tylko dwa, które zawierały dużą ilość wapnia.
"Wielu ludzi jest nieświadomych, że zmniejszając ilość przyjmowanego cukru, nie zmniejszają ryzyka próchnicy, ponieważ chemiczna mieszanka kwasów obecna w niektórych pokarmach i napojach może spowodować podobne uszkodzenia" - mówi kierujący Oral Health CRC prof. Eric Reynolds.
Konsumentom uczeni zalecają unikanie niektórych składników, takich jak kwas cytrynowy czy kwas fosforowy, a producentom - lepsze oznaczanie napojów.
Źródło: Puls Medycyny
Podpis: MAT