Bakterie zyskują odporność kosztem konkurentów

PAP
02-01-2018, 09:50

Bakterie nie tylko same uodparniają się na antybiotyki, ale potrafią przechwycić cechy odporności od rywali – informuje pismo "Cell Reports”.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna
Zobacz więcej

Foto: Pixabay CC0 Public Domain

Powszechne, nierzadko niefrasobliwe stosowanie antybiotyków prowadzi do szybkiego uodparniania się na nie bakterii. Szczególnie przyczyniają się szpitale. Pacjenci dostarczają tam najrozmaitszych szczepów bakterii, nierzadko już odpornych na antybiotyki, a w samych szpitalach antybiotykooporność powstaje i przenosi się z jednych mikroorganizmów na inne. W przypadku ciężko chorego zakażenie odporną na wiele leków bakterią może okazać się niemożliwe do wyleczenia.

Do typowo "szpitalnych" należy bakteria Acinetobacter baumannii. Oporna na wiele leków, znana jest także jako "Iraq bug", ponieważ powodowała ciężkie infekcje u rannych amerykańskich żołnierzy podczas wojny w Iraku.

Jak wykazali naukowcy z Biozentrum Uniwersytetu w Bazylei, blisko spokrewnione z "Iraq bug” bakterie Acinetobacter baylyi wstrzykują konkurencyjnym mikrobom koktajl toksycznych białek (zwany T6SS), powodujący rozpad zaatakowanej komórki. Następnie przyswajają zawarty w szczątkach zabitej bakterii materiał genetyczny, który może być nośnikiem genów dających odporność na antybiotyki.

Niszczący komórki bakteryjne i pozwalający przejąć ich DNA T6SS występuje także w przypadku innych patogenów, na przykład bakterii powodujących cholerę i zapalenie płuc. Nie wszystkie mikroby są podatne na jego działanie – u niektórych rozwinęła się (lub została przechwycona od innych gatunków) zdolność do produkcji białek dających odporność - antytoksyn. (PAP)

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: PAP

Najważniejsze dzisiaj
Puls Medycyny
Choroby zakaźne / Bakterie zyskują odporność kosztem konkurentów
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.