Bakterie wywołują cukrzycę?

MAT
opublikowano: 02-06-2015, 11:05

Badania na królikach pokazują, że wydzielana przez Staphylococcus aureus toksyna powoduje objawy cukrzycy typu 2.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Czy przyczyna cukrzycy będzie takim samym zaskoczeniem jak wpływ bakterii H. pylori na powstawanie choroby wrzodowej? O takiej możliwości donoszą naukowcy z University of Iowa.

"Praktycznie odtworzyliśmy cukrzycę typu 2 u królików tylko przez chroniczne wystawienie ich na superantygeny bakterii Staphylococcus aureus" - mówi prof. Patrick Schlievert z University of Iowa Carver College of Medicin.

Zespół prof. Schlieverta odkrył wcześniej, że superantygeny - toksyny wydzielane przez bakterię rozregulowują układ odpornościowy i odpowiadają za śmiertelne efekty niektórych infekcji, takie jak zespół szoku toksycznego, sepsę czy zapalenie wsierdzia.

Nowe eksperymenty pokazały natomiast, że superantygeny oddziałują też z komórkami tłuszczowymi i systemem immunologicznym w sposób prowadzący do chronicznego stanu zapalnego, który z kolei wywołuje oporność na insulinę i inne objawy typowe dla cukrzycy typu 2.

Odkrycie można powiązać ze znanymi już czynnikami ryzyka. Do rozwoju cukrzycy typu 2 przyczynia się m.in. otyłość, a wiąże się ona ze zmianą mikrobiomu czyli flory bakteryjną człowieka.

Im więcej bakterii tym gorzej. Na podstawie badań czterech pacjentów z cukrzycą uczeni doszli do wniosku,  że stopień wystawienia organizmu na działanie superantygenów jest proporcjonalny do stopnia kolonizacji organizmu bakteriami.

Wnioski z badania sugerują, że terapie nakierowane na eliminację bakterii lub zneutralizowanie jej superantygenów może zapobiegać chorobie. "Pracujemy już nad szczepionką przeciw superantygenom i wierzymy, że mogłaby ona zapobiegać powstawaniu cukrzycy typu 2" - mówi prof. Schlievert.

Pomagać mogą też inne sposoby. Uczeni badają działanie stosowanego miejscowo żelu z monolaurynianem glicerolu, który zabija żyjące na skórze, groźne bakterie Staphylococcus. W kolejnym etapie badacze chcą sprawdzić wpływ żelu na poziom glukozy u osób ze stanem przedcukrzycowym.

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: MAT

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.