Bakterie jelitowe mogą przyczyniać się do chorób stawów

PAP
opublikowano: 20-04-2018, 16:21
aktualizacja: 20-04-2018, 17:03

Rozrost niekorzystnych bakterii jelitowych może stanowić przyczynę bólu i zapalenia stawów u osób otyłych - informuje pismo "JCI Insight".

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Choroby stawów, występujące u osób z otyłością, były dotychczas uważane w dużej mierze za konsekwencję nadmiernego obciążenia. Najnowsze badania naukowców z University of Rochester Medical Center w Nowym Jorku dowodzą jednak, że kluczowe znaczenie może mieć mikrobiom jelitowy, na który wpływa sposób odżywiania.

Prowadząc badania na myszach naukowcy zaobserwowali, że w jelitach otyłych gryzoni występowało więcej szkodliwych bakterii, niż u myszy o prawidłowej wadze. Prowadziło to do podwyższonego poziomu stanu zapalnego w organizmie, a w konsekwencji do bardzo szybkiego pogorszenia stanu chrząstki stawu kolanowego.

Myszom podawano pokarm o wysokiej zawartości tłuszczu, stanowiący odpowiednik zachodniej diety "burgerowo-milkshake'owej". Po 12 tygodniach myszy stały się otyłe i stwierdzono u nich cukrzycę. W ich jelitach dominowały bakterie prozapalne, przy bardzo znikomej obecności korzystnych bakterii probiotycznych.

Ku zaskoczeniu naukowców podanie prebiotyku w postaci oligofruktozy nie tylko przywróciło do normy skład mikrobiomu jelitowego, ale także zredukowało stan zapalny i wyeliminowało problemy ze stawami. W rezultacie stan jelit i stawów otyłych gryzoni nie różnił się od tego, który występował u myszy z prawidłową wagą.

Oligofruktoza stanowi pożywkę dla korzystnych bakterii jelitowych, takich jak bifidobakterie. Dostarczając ją, powodujemy rozrost kolonii tych bakterii oraz wypieranie szkodliwych mikrobów. To z kolei przekłada się na zmniejszenie stanu zapalnego w stawach kolanowych.

Otyłe myszy, którym podawano oligofruktozę, nadal były otyłe, a ich stawy dźwigały ten sam ciężar. Jednak stawy te były zdrowsze, a chrząstki chronione były przed uszkodzeniami - podkreślają autorzy.

Autorzy dodają, że bakterie, które chroniły stawy myszy przed zapaleniem, mogą różnić się od bakterii, które przyniosłyby podobny rezultat u ludzi. Podczas kontynuacji badań naukowcy zamierzają dokładniej przyjrzeć się tej zależności. (PAP)

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: PAP

Najważniejsze dzisiaj
Puls Medycyny
Inne / Bakterie jelitowe mogą przyczyniać się do chorób stawów
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.