Badania potwierdzają- ta dieta działa!

Iwona Kazimierska
opublikowano: 26-02-2013, 17:07

Dieta śródziemnomorska uzupełniona oliwą z oliwek lub orzechami zmniejsza występowanie poważnych zdarzeń sercowo-naczyniowych, takich jak atak serca czy udar mózgu, w grupach wysokiego ryzyka.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

PREDIMED to wieloośrodkowe, randomizowane badanie dotyczące roli diety w zapobieganiu chorób sercowo-naczyniowych finansowane przez hiszpańskie Ministerstwo Zdrowia. Było to jedno z największych i najdłużej trwajacych badań dietetycznych. Jego wyniki zostały opublikowane 25 lutego w internetowym wydaniu "New England Journal of Medicine".

Osoby stosujące dietę śródziemnomorską spożywają dużo oliwy z oliwek, owoców, orzechów, warzyw i zbóż, w umiarkowanych ilościach ryby i drób, rzadko jedzą czerwone i przetworzone mięso oraz słodycze. Piją umiarkowanie wino i tylko z posiłkami.

W badaniu PREDIMED brało udział 7447 z wysokim ryzykiem zdarzeń sercowo-naczyniowym, którzy stosowali jedną z trzech diet: śródziemnomorską uzupełnioną oliwą z oliwek, śródziemnomorską wzbogaconą orzechami (mix 15 g orzechów włoskich, 7,5 g orzechów laskowych, 7,5 g migdałów) oraz zwykłą niskotłuszczową (grupa kontrolna). Odżywiali się w ten sposób przez pięć lat, począwszy od października 2003 r. 43 proc. uczestników stanowili mężczyźni w wieku 55-80 lat, a 57 kobiety pomiędzy 60. a 80. rokiem życia. Żadna z tych osób nie cierpiała na choroby układu krążenia w momencie włączenia do badania, ale wszystkie miały wysokie ryzyko sercowo-naczyniowe, w postaci cukrzycy typu 2 lub co najmniej trzech z listy znanych głównych czynników ryzyka, takich jak palenie, nadciśnienie, otyłość i choroby serca w wywiadzie rodzinnym.

W ciągu pięciu lat obserwacji 288 uczestników miało incydent sercowo-naczyniowy (udar, zawał lub zgon z powodu choroby układu krążenia). Analiza statystyczna wykazała, że w porównaniu z grupą kontrolną w grupie uczestników stosujących dietę śródziemnomorską bogatą w oliwę prawdopodobieństwo wystąpienia incydentu sercowo-naczyniowego było o 30 proc. mniejsze, a w przypadku stosujących dietę śródziemnomorską wzbogaconą orzechami o 28 proc.

"Wyniki te pokazują, że w prewencji sercowo-naczyniowej dieta zawierająca tłuszcz roślinny jest lepszy od diety ubogiej w tłuszcze tego typu" - komentuje autor badania dr Ramon Estruch z Uniwersyteckiego Szpitala Klinicznego w Barcelonie.  Badacze radzą, żeby osoby, które chcą stosować dietę śródziemnomorską rozpoczynały od małych zmian, takich jak niejedzenie mięsa dwa dni w tygodniu i wprowadzenie oliwy z oliwek do gotowania.

 

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: Iwona Kazimierska

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.