Awokado źródłem leku na białaczkę?

MAT
17-06-2015, 10:18

Zawarty w awokado lipid selektywnie niszczy komórki macierzyste ostrej białaczki szpikowej.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Cząsteczkę odkrył zespół naukowców kierowany przez prof. Paula Spagnuolo z University of Waterloo. Praca ich autorstwa ukazała się w prestiżowym piśmie Cancer Research.

Laboratorium prof. Spagnuolo specjalizuje się w stosowaniu typowych dla przemysłu farmaceutycznego, rygorystycznych procedur w badaniu obiecujących związków pochodzących z pożywienia.

"Przeprowadziliśmy wiele testów aby określić, jak ten nowy lek działa na poziomie molekularnym i potwierdziliśmy, że selektywnie celuje on w macierzyste komórki raka, zdrowe pozostawiając nienaruszone." - opowiada uczony. Substancji nadano nazwę awokatyna B.

Do ewentualnego wprowadzenia leku do praktyki, musi upłynąć jeszcze wiele lat, ale razem z Centre for Commercialization of Regenerative Medicine, uczeni pracują nad wprowadzeniem awokatyny do I fazy badań klinicznych.

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: MAT

Puls Medycyny
Nauka i badania / Awokado źródłem leku na białaczkę?
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.