Awokado na zdrowie

MAT
opublikowano: 17-02-2016, 17:11

O zdrowym odżywianiu napisano już wiele, ale nie każdy ma czas i siły aby wprowadzić duże zmiany. Okazuje się tymczasem, że już niewielka modyfikacja diety może wiele zdziałać.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Piszą o tym badacze z David Grant Medical Center i University of the Pacific. Przeprowadzili oni metaanalizę 10 badań z udziałem 230 uczestników, sprawdzającą działanie zjadania jednego gatunku owocu - awokado, na poziom cholesterolu i trójglicerydów.

Wyniki mogą niektórych zaskakiwać. Okazało się bowiem, że spożywanie tylko 1-1,5 awokado dziennie zamiast innego składnika, który jest bogaty w tłuszcze nasycone, powoduje wyraźne zmiany - znaczny spadek całkowitego poziomu cholesterolu, cholesterolu LDL oraz trójglicerydów.

Różnice te pojawiały się także u ludzi bez problemów z gospodarką lipidową. "Co ciekawe, nasze wyniki wskazują na to, że nawet u zdrowych osób z relatywnie normalnym poziomem TC (100-200 mg/dl), LDL-C (75-150 mg/dl) i TG (50-175 mg/dl) dochodzi do wyraźnych spadków" - powiedział dr Sachin Shah, jeden z autorów publikacji, która ukazała się w piśmie "Journal of Clinical Lipidology".

Oto kolejny argument za zwiększeniem spożycia owoców. W dobie ekspansji otyłości i problemów z krążeniem warto chyba o tym przypominać jak najczęściej.




Źródło: Puls Medycyny

Podpis: MAT

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.