Anemia w gastroenterologii

Jan Jastrzębski
06-11-2009, 00:00

Na łamach ogólnoświatowego pisma gastroenterologów przedstawiono klasyfikację niedokrwistości zaadaptowaną na potrzeby tej grupy specjalistów. Wyznaczono także algorytm postępowania w celu dokonania właściwej diagnozy.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna
Anemia jest tylko objawem choroby, której przyczyna musi zostać rozpoznana przez każdego lekarza. Ze szczególnym naciskiem na schorzenia gastroenterologiczne powstał prosty schemat postępowania w celu poznania etiologii niedokrwistości.

Proces diagnozowania oparty został na podziale na trzy spojrzenia na problem: z punktu widzenia patogenezy, morfologii krwinek czerwonych i objawów klinicznych. Autorzy artykułu zaproponowali określoną kolejność wykonywania badań i weryfikacji podejrzeń co do etiologii.

Źródło: World J Gastroenterol. 2009; 15(37): 4627–4637; doi: 10.3748/wjg.15.4627

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: Jan Jastrzębski

Najważniejsze dzisiaj

Puls Medycyny

Choroby wewnętrzne / Anemia w gastroenterologii
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.