Alkohol nie jest jedyną przyczyną zachorowań na HCC

Rozmawiała Monika Rachtan/Materiał powstał przy współpracy z firmą Ipsen Poland sp. z o.o.
opublikowano: 24-02-2021, 15:48

Zachorowanie na raka wątrobowokomórkowego (hepatocellular carcinoma, HCC) jest najczęściej kojarzone z marskością wątroby, wynikającą z nadużywania alkoholu. Jednak czynników ryzyka rozwoju HCC jest dużo więcej – o najważniejszych z nich rozmawiamy z prof. dr hab. n. med. Renatą Zauchą.

O KIM MOWA

Prof. dr hab. n. med. Renata Zaucha, prof. GUMed jest specjalistą w dziedzinie onkologii klinicznej i radioterapii onkologicznej, ordynatorem Oddziału Onkologii Klinicznej i Radioterapii w Uniwersyteckim Centrum Klinicznym Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego.

Potwierdź, że jesteś lekarzem lub farmaceutą i zobacz dalszą część…

Artykuł zawiera treści, które dostępne są tylko dla lekarzy lub farmaceutów. Sprawdź, czy podałeś nam tę informację.

Chcę edytować konto
  • przejdź do edycji profilu i wskaż, że jesteś lekarzem lub faramaceutą
Edytuj profil
Prenumerata elektroniczna
  • E-wydanie „Pulsu Medycyny” i „Pulsu Farmacji”
  • Nieograniczony dostęp do kilku tysięcy archiwalnych artykułów
  • Powiadomienia i newslettery o najważniejszych informacjach
1-miesięczna
19,90 18,43 zł netto
12-miesięczna
199,00 184,26 zł netto
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.