Ślepota zmierzchowa, czyli kiedy widzenie szwankuje po zmroku

Potocznie określana jest kurzą ślepotą w nawiązaniu do kury, która właśnie po zmroku przestaje widzieć. Schorzenie może być bardzo uciążliwe w trakcie wykonywania codziennych obowiązków, np. podczas prowadzenia samochodu, a jego skutki – niebezpieczne. Jak radzić sobie z tą przypadłością – wyjaśnia dr n. med. Andrzej Styszyński, okulista, ekspert Krajowej Rzemieślniczej Izby Optycznej.

Pojawienie się tzw. kurzej ślepoty może mieć dwie przyczyny. Pierwsza, na którą nie mamy wpływu, to wada wrodzona. Może ujawnić się już w pierwszych latach życia, jednak często zdajemy sobie z niej sprawę w wieku ok. 20 lat. Pierwsze niepokojące objawy to zamglenie obrazu przy niedostatecznej ilości światła, często przy jednoczesnym podrażnieniu oka z powodu suchości.

„Co wtedy należy zrobić? Medycyna nie zna jeszcze sposobu na wyeliminowanie tej wady, jednak można dbać o utrzymywanie poprawnej jakości widzenia. Dlatego, aby zminimalizować objawy schorzenia, należy jak najszybciej skontaktować się ze specjalistą: okulistą, optometrystą, ewentualnie optykiem. Zdarza się bowiem występowanie krótkowzroczności zmierzchowej, objawiającej się stosunkowo niedużą wadą przy słabym oświetleniu, wtedy korekcja okularowa soczewkami ujemnymi daje poprawę widzenia” – mówi dr Styszyński.

Dieta to podstawa

„Drugą z możliwych przyczyn ślepoty zmierzchowej jest zubożała dieta, a zwłaszcza niewystarczające ilości witaminy A i E” – uzupełnia dr Styszyński. – Takie niedobory mogą zainicjować rozwój ślepoty zmierzchowej i doprowadzić do gorszego widzenia po zmroku czy nawet podczas przechodzenia z jaśniejszego do mniej oświetlonego pomieszczenia. Braki w diecie wpływają destruktywnie na siatkówkę oraz nerw wzroku, co ma bezpośrednie przełożenie na pojawienie się ślepoty zmierzchowej”.

Co jeść, aby nie narazić się na to schorzenie? Przede wszystkim należy zapewnić organizmowi odpowiednią ilości produktów mlecznych, takich jak sery, twarogi czy jogurty. Bogatym źródłem witaminy A są również ryby oraz jaja. Nie można również zapominać o warzywach! Dobrym uzupełnieniem diety będą dania z dużą ilością marchwi, pomidorów, brokułów czy czerwonej papryki. Pomocne w trosce o wzrok będzie także żywność bogata w kwasy tłuszczowe omega-3, np. olej lniany).

Skąd kurza ślepota

Kurza ślepota u człowieka to nadal nie do końca wyjaśnione przez lekarzy i naukowców zjawisko. Nie ma dotychczas sprawdzonych metod wyleczenia z tej przypadłości, a możliwe jest jedynie zahamowanie rozwoju czy jej prewencja, jeśli wada nie jest wrodzona.

Jeśli zawiniła genetyka i cierpimy na tę przypadłość z powodów dziedzicznych, mimo niemożliwości wyleczenia, jej postęp nie musi być szybki i gwałtowny. Źródłem ślepoty zmierzchowej jest odkładanie się barwnika w siatkówce oka, wpływ może mieć również uszkodzenie nerwu oka. Inaczej jest wtedy, gdy powodem jest niedobór witamin. Braki w diecie prowadzą do rogowacenia spojówki i rogówki, a postęp wady następuje niemal z dnia na dzień. Grozi nawet całkowitą utratą wzroku. Odpowiednio wcześnie zastosowana dieta uzupełniająca niedobory może zastopować rozwój schorzenia i poprawić jakość życia chorego.

Kurza ślepota jest często mylona z innymi schorzeniami, np. zaćmą czy krótkowzrocznością, dlatego nie można zapominać o regularnych wizyt u specjalisty (profesjonalny optyk, okulista).

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Wszelkie prawa w tym Autora, Wydawcy i Producenta bazy danych zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów zabronione.

Komentarze

Polecamy

Newsletter

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Pulsu Medycyny.
Podaj swój email.