Dlaczego ciężarna powinna jeść dużo jajek i brokułów

Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Cornella pokazały, że przyjmowanie przez przyszłe matki choliny, występującej m.in. właśnie w żółtkach jaj, chudym czerwonym mięsie i brokułach, bardzo korzystnie wpływa na prawidłowy rozwój mózgu dziecka. Najnowsze badania dowodzą, że cholina warunkuje prawidłowe kształtowanie układu nerwowego u płodu, jest także niezbędna do właściwego rozwoju mózgu i pamięci.

Marie Caudill, profesor nauk żywieniowych, wraz z pracownikami Uniwersytetu Cornella, przeprowadziła badania na grupie kobiet będących w trzecim trymestrze ciąży. Badanym podano w warunkach eksperymentalnych dużą, bo ponad dwukrotnie większą dawkę niż zalecane 450 mg dziennego spożycia. W efekcie u ich dzieci zanotowano o 33 proc. mniejsze stężenie kortyzolu, hormonu produkowanego w wyniku stresu, który również zwiększa poziom cukru we krwi. Narażenie organizmu na długotrwały stres może powodować zwiększenie ryzyka takich chorób cywilizacyjnych jak otyłość czy cukrzyca typu 2.

To nie jedyne korzyści dla płodu, jakie daje przyjmowanie choliny przez ciężarne. Doświadczenie pokazuje, że większe jej spożycie przez młode matki może przeciwdziałać niektórym z negatywnych skutków stresu prenatalnego odbijającego się na behawioralnym, neuroendokrynnym i metabolicznym rozwoju ich potomstwa. Naukowcy podkreślają, że u kobiet spożywających niewystarczającą ilość choliny podczas ciąży ryzyko urodzenia dziecka z wadą cewy nerwowej jest aż czterokrotnie wyższe niż wśród kobiet przyjmujących z dietą znacznie większe ilości tego składnika. Eksperci wiążą też niedobór choliny z wystąpieniem stanu przedrzucawkowego czy przedwczesnego porodu.

Badania naukowe wykazały ponadto, że ryzyko wystąpienia zespołu Downa wzrasta ośmiokrotnie w przypadku genetycznych zaburzeń przetwarzania choliny w organizmie kobiety. U tych pań, które urodziły dziecko z zespołem Downa stwierdzono m.in. zaburzenia aktywności enzymów szlaku choliny i betainy, ale także niedobory witaminy B12 czy kwasu foliowego.

Badacze podkreślają, że większość kobiet spożywa mniej niż zalecane 450 mg choliny dziennie. Zdaniem prof. Marie Caudill, wyniki badań jej zespołu pozwalają sądzić, że obecne zalecenia dotyczące dziennego spożycia choliny powinny być wyższe, aby zapewnić maksymalne warunki rozwoju płodu.

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Wszelkie prawa w tym Autora, Wydawcy i Producenta bazy danych zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów zabronione.

Komentarze

Polecamy

Newsletter

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Pulsu Medycyny.
Podaj swój email.