80 proc. chorób ma związek z dietą

Maja Marklowska-Dzierżak

Ponad 90 proc. Polaków uważa, że sposób odżywiania ma istotny wpływ na zdrowie i samopoczucie, jednak tylko około 30 proc. przyznaje, że odżywia się prawidłowo, wynika z badania przeprowadzonego na przełomie września i października na zlecenie Danone.

Wyniki tego badania omówiono podczas debaty eksperckiej, zorganizowanej 14 listopada w Warszawie. Jej uczestnicy zastanawiali się, a w jaki sposób przekonać polskie społeczeństwo do zbilansowanej diety, dzięki której można zapobiec około 80 chorobom uznanym przez WHO za dietozależne.

Z danych przytoczonych przez ekspertów wynika, że aż 12 mln Polek i Polaków zmaga się z takimi chorobami. To osoby chore na cukrzycę typu 2, nadciśnienie tętnicze, miażdżycę, osteoporozę, nowotwory, próchnicę zębów, z nadwagą i otyłością, Jak podkreśliła prof. dr n. med. Anna Cybulska, gastroenterolog z Warszawy, w szybkim tempie rośnie również liczba osób dotkniętych chorobami zapalnymi jelit.

Prof. dr hab. n. med. Halina Weker z Instytutu Matki i Dziecka przypomniała, że o prawidłowy sposób żywienia dzieci trzeba zadbać już w okresie ciąży. "Programowanie metaboliczne i żywieniowe zaczyna się już w okresie płodowy. Kluczowe dla kształtowania się szlaków metabolicznych jest pierwsze tysiąc dni ciąży" - stwierdziła.

Okazuje się jednak, że już w pierwszych trzech latach życia znaczący odsetek dzieci otrzymuje w diecie zbyt dużo cukru. Jest on źródłem nawet ponad 20 proc. ich energii, choć nie powinien przekraczać 10 proc. Posiłki spożywane przez dzieci są też zbyt kaloryczne, zamiast dostarczać 1000-1100 kcal dziennie, zawierają 1400 kcal.

"Programowanie metaboliczne to inwestycja na całe życie" - stwierdziła prof. Jadwiga Charzewska z Instytutu Żywności i Żywienia. Dodała, że w Polsce mamy do czynienia z dwoma ekstremami - z jednej strony są niedobory, z drugiej - nadmiar. W naszej diecie bardzo często jest za mało witamin, składników mineralnych i białka, a za dużo cukru, soli i tłuszczu, "Dieta musi dostarczyć wszystkie składniki w odpowiednich proporcjach, musi być zbilansowana" - dodała prof. Charzewska.

Okazuje się, że aż 75-80 proc. chorób ma ścisły związek z nieprawidłową dietą i brakiem aktywności fizycznej, a tylko kilkanaście procent jest uwarunkowanych genetycznie.

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Wszelkie prawa w tym Autora, Wydawcy i Producenta bazy danych zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów zabronione.

Komentarze

Polecamy

Newsletter

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Pulsu Medycyny.
Podaj swój email.