Jak zapobiec epidemii otyłości

W 2030 r. już co trzeci Polak może być otyły. Prawidłowa dieta w 1000 pierwszych dni życia ma kluczowe znaczenie dla zdrowia w przyszłości, dlatego tak ważna jest edukacja żywieniowa.

Ponad 1/4 dorosłych Polaków ma problemy z nadwagą, zajmujemy piąte miejsce w Europie pod względem liczby otyłych osób powyżej 20. roku życia . WHO określa otyłość jako chorobę cywilizacyjną, która może być przekazywana z pokolenia na pokolenie.

Najnowsze badania Instytutu Matki i Dziecka oraz Instytutu Żywności i Żywienia pokazują, że co trzecie polskie dziecko w wieku 5-36 miesięcy ma nieprawidłową masę ciała, a co piąte w wieku szkolnym ma nadwagę lub otyłość. Otyłe dziecko może stać się otyłym dorosłym, a to prosta droga do rozwoju chorób cywilizacyjnych, takich jak nowotwory, choroby sercowo-naczyniowe, cukrzyca.

„Rola lekarzy ma podstawowe znaczenie zarówno w tworzeniu wytycznych postępowania w temacie żywienia, jak również w podnoszeniu świadomości pacjentów. Chcemy ugruntować w społeczeństwie przekonanie, że zdrowie każdego człowieka, na każdym etapie jego życia, zależy przede wszystkim od sposobu i jakości żywienia. Błędy w tym zakresie, szczególnie te popełniane w pierwszych miesiącach i latach życia, mogą skutkować nieodwracalnymi uszczerbkami na zdrowiu i przewlekłymi chorobami, ujawniającymi się w wieku dojrzałym lub podeszłym” – mówi prof. dr hab. n. med. Anna Dobrzańska, kierownik Kliniki Neonatologii, Patologii i Intensywnej Terapii Noworodka Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie. – Dlatego tak ważna jest rola lekarzy, położnych i dietetyków, którzy są źródłem rzetelnych informacji i pomagają rodzicom podejmować słuszne decyzje żywieniowe.

Do najczęstszych błędów popełnianych przez rodziców w okresie 1000 pierwszych dni życia dziecka należy zbyt wczesne odstawienie niemowlęcia od piersi, zbyt wczesne rozszerzanie diety, dosalanie i dosładzanie posiłków, a także nieprawidłowe komponowanie diety dziecka po 1. roku życia .

Najskuteczniejszym sposobem wyeliminowania błędów żywieniowych i ich konsekwencji na przyszłość jest szeroko pojęta edukacja. Co ciekawe, w subiektywnej ocenie lekarzy pediatrów z powodu dynamicznego rozwoju nauk medycznych nie są oni wystarczająco dobrze przygotowani do udzielania porad żywieniowych. Ponad 70 proc. z nich uważa, że ich wiedza może być nieaktualna i wymaga uzupełnienia.

Wychodząc naprzeciw tym problemom Fundacja NUTRICIA realizuje m.in. program dla młodych lekarzy pediatrów i studentów medycyny „Czym skorupka za młodu…”. W jego ramach odbywają się warsztaty z zakresu żywienia niemowląt i małych dzieci. Wzięło już w nich udział blisko 700 rezydentów pediatrii i studentów medycyny zainteresowanych pediatrią, a ponad 1800 osób otrzymuje newslettery z najnowszymi doniesieniami z zakresu dietetyki pediatrycznej. Najbliższe spotkania odbędą się 14 października w Lublinie, 4 listopada w Katowicach, 2 grudnia w Krakowie.

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Wszelkie prawa w tym Autora, Wydawcy i Producenta bazy danych zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów zabronione.

Komentarze

Polecamy

Newsletter

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Pulsu Medycyny.
Podaj swój email.