Nowe sposoby na zaćmę

Czy w kwestii leczenia zaćmy (katarakty) medycyna powiedziała ostatnie słowo? Na szczęście nie. Ciągły postęp w nauce i ostatnie odkrycia badaczy pozwalają patrzeć z nadzieją w przyszłość zarówno chorym na to schorzenie, jak i operującym ich lekarzom

Aktualnie w leczeniu pacjentów z zaćmą stosuje się metodę rozbijania umiejscowionej w rogówce chorej soczewki za pomocą ultradźwięków i wszczepienie sztucznej. Ostatnio okuliści sięgają po coraz szerzej wykorzystywane w medycynie komórki macierzyste, które mają dużą szansę znaleźć zastosowanie także w leczeniu katarakty.

Komórki macierzyste zamiast sztucznej soczewki

W biegłym roku naukowcy z University of California w San Diego w ramach badań klinicznych przeprowadzili udane operacje usunięcia zmętniałych soczewek u 12 niemowląt z zaćmą wykorzystując endogenne komórki macierzyste, czyli nie wyhodowane w warunkach laboratoryjnych, lecz pobrane z organizmu pacjenta. Ogromną zaletą takiego typu komórek jest znaczne zminimalizowanie ryzyka odrzucenia ich przez organizm, do którego są wszczepiane.

W efekcie zbudowana z nich soczewka nie tylko naturalnie się regeneruje, ale też sama metoda jest mniej ingerencyjna, mniejsze jest też ryzyko wystąpienia np. stanów zapalnych. By to potwierdzić, badacze porównali stan zdrowia operowanych przez siebie niemowląt z kondycją dzieci z wszczepionymi sztucznymi soczewkami. Wyniki były bardzo obiecujące: w grupie najmłodszych pacjentów było znacznie mniej powikłań w postaci stanów zapalnych, zmętnienia soczewki czy nadciśnienia ocznego.

Dieta bogata w witaminę C zapobiegnie chorobie

Jak wynika z najnowszych badań, spożywanie produktów o wysokiej zawartości witaminy C może pomóc w zapobieganiu zaćmy. Dlaczego? W przedniej komorze oka znajduje się wodnista ciecz, źródło odżywczych składników dla rogówki i soczewki. Wśród nich jest witamina C, która dodatkowo zabezpiecza soczewkę przed mętnieniem i zaćmą. Jej ilość można zwiększyć, spożywając bogate w nią produkty.

Potwierdzają to wyniki badań naukowców z Kings College London, którzy przez 10 lat obserwowali stan wzroku 324 par bliźniąt płci żeńskiej w wieku 60-70 lat. Podzielono je na dwie grupy: jedna stosowała dietę uboższą, a drugą bogatszą w witaminę C. Wyniki badania były zaskakujące. U kobiet, które spożywały więcej produktów o wysokiej zawartości witaminy C, choroba rozwijała się o 33 proc. wolniej niż w grupie kontrolnej.

Nowa, jeszcze dokładniejsza diagnostyka

Z kolei naukowcy z University of Alicante wynaleźli nowy sposób diagnostyki chorób oczu, a dokładniej specjalistyczne oprogramowanie do mierzenia ich wrażliwości pod kątem zachorowalności na kataraktę. Nowa technologia pozwala lekarzom ocenić stopień nieprzejrzystości w tylnej komorze oka, którą spowodował wzrost liczby cząsteczek białka w soczewce wewnątrzgałkowej, czyli tych będących objawem postępującej zaćmy. Badanie to jest szczególnie istotne w przypadku pacjentów po operacji usunięcia zaćmy, u których (dotyczy to 20-50 proc. chorych) w ciągu 5 lat od jej przeprowadzenia występuje zaburzenie ostrości wzroku, problemy z ostrością czy kontrastowym widzeniem.

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Wszelkie prawa w tym Autora, Wydawcy i Producenta bazy danych zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów zabronione.

Komentarze

Polecamy

Newsletter

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Pulsu Medycyny.
Podaj swój email.