Grille pod lupą naukowców

Polscy specjaliści zbadali poziom emisji szkodliwych substancji uwalnianych przez grille ogrodowe. Najbezpieczniejsze dla zdrowia jest grillowanie na grillu gazowym. Najgorzej w testach wypadły grille węglowe.

Sezon grilowy w pełni, dlatego zespół naukowy pod kierownictwem dr. hab. inż. Artura Badydy, profesora Politechniki Warszawskiej przeprowadził badania na zlecenie firmy GASPOL. 

Badaniu poddano trzy typy grilli – opalane węglem drzewnym, brykietem węglowym oraz zasilane gazem płynnym. Badanie obejmowało pomiar stężenia pyłu PM2,5 i oznaczenie składu chemicznego szesnastu najbardziej niebezpiecznych związków z grupy WWA (węglowodory aromatyczne).

PM2,5 - aerozol atmosferyczny, uznawany jest przez Światową Organizację Zdrowia za jeden z najbardziej szkodliwych dla zdrowia człowieka czynników wśród zanieczyszczeń atmosferycznych. WWA to wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne emitowane podczas spalania różnego rodzaju paliw, również tych używanych do grillowania. Część z nich ma udowodnione działanie rakotwórcze, inne są o nie podejrzewane. 

Eksperci przeprowadzili dwa pomiary – pierwszy z użyciem pustych grilli, kiedy poddano próbie jedynie spalane paliwo, drugi - po umieszczeniu na grillach identycznych potraw. 

Najlepsze wyniki uzyskały grille gazowe, opalane czystym propanem. W strumieniu gazów odlotowych z tego rodzaju grilla nie stwierdzono obecności żadnego z 16 analizowanych węglowodorów aromatycznych, a obecność szkodliwego pyłu była znacząco mniejsza w porównaniu do grilli opalanych węglem drzewnym i brykietem – komentuje dr hab. inż. Artur Badyda, profesor Politechniki Warszawskiej. 

Najbardziej niebezpieczny dla zdrowia jest  grill opalany brykietem węgla drzewnego, w którym łącznie stwierdzono obecność 13 z 16 analizowanych WWA, zarówno podczas przygotowywania żywności, jak i spalania samego paliwa. W przypadku grilla na brykiet, podczas spalania paliwa stwierdzono obecność kilku rodzajów WWA, natomiast podczas grillowania żywności stężenie WWA wzrosło. Zwiększyła się także znacząco różnorodność identyfikowanych substancji stwarzających zagrożenie dla zdrowia. 

 

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Wszelkie prawa w tym Autora, Wydawcy i Producenta bazy danych zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów zabronione.

Komentarze

Polecamy

Newsletter

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Pulsu Medycyny.
Podaj swój email.