Innowacyjne postępowanie dietetyczne a objawy marszu alergicznego

W Rotterdamie trwa międzynarodowe spotkanie ekspertów poświęcone zagadnieniu marszu alergicznego. O marszu alergicznym mówimy wtedy, gdy alergie występują jedna po drugiej. Najbardziej narażone są dzieci, u których w niemowlęctwie występowała alergia na mleko.

Światowa Organizacja Alergii szacuje, że 1,9-4,9 proc. niemowląt  cierpi na alergię na mleko krowie. Specjaliści w szczególności podkreślają problem marszu alergicznego, który zwykle rozwija się wraz z alergią na mleko krowie i stanowi obszar  wymagający uwagi środowiska medycznego. Marsz alergiczny jest elementem naturalnego przebiegu choroby alergicznej, która obejmuje progresję od egzemy i alergii pokarmowej we wczesnym dzieciństwie do alergicznego nieżytu nosa w wieku szkolnym. 

Wciąż poszukiwane są nowatorskie rozwiązania, które ułatwią  nabywanie tolerancji na wczesnych etapach marszu alergicznego, ponieważ „dzieci z alergią na mleko krowie są bardziej narażone na występowanie innych objawów alergii” – powiedział Dr Berni Canani, profesor nadzwyczajny w dziedzinie pediatrii Uniwersytetu w Neapolu i główny badacz Europejskiego Laboratorium ds. Badań Chorób Wywołanych Produktami Żywnościowymi, podczas dwudniowego wydarzenia organizowanego przez firmę Mead Johnson Nutrition.  

Na konferencji w udziałem wielu specjalistów medycznych, prowadzonej przez ekspertów w dziedzinie pediatrii i żywienia, podkreślono znaczenie przełomowych innowacji, których celem jest ułatwienie nabywania tolerancji na mleko krowie we wczesnym stadium choroby. Jedno z ostatnich odkryć w tej dziedzinie zostało przedstawione przez Dr. Roberto Berni Canani, który wyjaśnił, że wraz z zespołem niedawno „stwierdzili, że preparat zawierający zhydrolizowaną w znacznym stopniu kazeinę i L. rhamnosus GG zmniejsza częstość występowania innych objawów alergicznych oraz zwiększa odsetek dzieci z nabytą tolerancją w 12., 24. i 36. miesiącu”, co mogłoby się przyczynić do zmniejszenia częstości występowania objawów alergicznych u dzieci z CMA.  

Według Dr Adama Foxa, konsultanta pediatrycznego i alergologa w Szpitalu Guy´s & St. Thomas´ w Londynie, który prowadził sesję dotyczącą rozwoju sposobów postępowania w CMA, „Zmiany (w leczeniu objawów alergicznych) zachodzą dzięki lepszemu zrozumieniu podstawowych mechanizmów nabywania tolerancji oraz pojawiającym się danym klinicznym dotyczącym metod postępowania, które mogą mieć na nią wpływ”. 

Dr Gigi Veereman, profesor Wolnego Uniwersytetu w Brukseli oraz konsultantka w dziedzinie gastroenterologii i żywienia dzieci Uniwersyteckiego Szpitala w Brukseli, przestawiła zalecenia dotyczące postępowania w  alergii na mleko krowie.  Zgodnie z najskuteczniejszymi metodami, opartymi na dowodach, podkreśliła znaczenie stosowania preparatów aminokwasowych i preparatów o wysokim stopniu hydrolizy (odpowiednio AFF i EHF), wskazując, że preparat EHF należy wprowadzać w celu stymulowania nabycia tolerancji, aby następnie móc znowu wprowadzić mleko krowie. Dr Veereman podkreślała, że w każdym przypadku „kluczowe znaczenie ma ścisła obserwacja kliniczna”. Prelegenci zachęcali uczestników do wprowadzania tych  innowacji żywieniowych i działania w kierunku skuteczniejszego leczenia marszu alergicznego, ale także wezwali do ujednolicenia zaleceń w obszarach, w których brakuje wytycznych. „Istnieje ogromna potrzeba jasnego określenia objawów, kategorii i sposobów leczenia” powiedział Dr Neil Shah, pediatra gastroenterolog w szpitalu Great Ormond Street Hospital i starszy wykładowca na Uniwersytecie Katolickim w Leuven. 

 

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Wszelkie prawa w tym Autora, Wydawcy i Producenta bazy danych zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów zabronione.

Komentarze

Polecamy

Newsletter

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Pulsu Medycyny.
Podaj swój email.


Kalendarium

« » kwiecień 2017
PnWtŚrCzPtSbN
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Studenci Medycyny i Farmacji