Właściwa dieta złagodzi objawy POCHP

U chorych na przewlekłą obturacyjną chorobę płuc równie często występuje problem z otyłością, jak i niedożywieniem. Eksperci kampanii Płuca Polski podkreślają, że należy tak układać dietę, aby uzyskać prawidłową masę ciała, która powinna dla chorego na POChP znajdować się w przedziale 18,5 a 24,5 wskaźnika BMI.

Głównym objawem POChP jest duszność występująca podczas niewielkiego nawet, wysiłku fizycznego. Odpowiednia dieta może pomóc chorym złagodzić te objawy. Układając jadłospis chorego, przed podjęciem decyzji o kaloryczności posiłków, powinniśmy przede wszystkim ocenić  aktualny stan odżywiania pacjenta. 

Dietę chorego na POChP determinuje przede wszystkim ilość tlenu niezbędna do spalania zjadanych pokarmów. Należy sprawdzać wagę pacjenta i na tej podstawie ocenić jego dzienne zapotrzebowanie energetyczne. Biorąc pod uwagę istotę choroby, przy komponowaniu diety chorego na POChP musimy uwzględnić znacznie zwiększoną pracę przepony występującą w tej dolegliwości. 

„Dieta chorego na POChP, którego masa ciała jest prawidłowa nie różni się od diety innych osób: powinien jeść małe posiłki, ale często. Tak jak przy zdrowej, zbilansowanej diecie, zaleca się jedzenie pięciu posiłków dziennie. Jednak bardzo ważne jest, aby były one objętościowo niewielkie i nie powodujące wzdęć – duża objętość gazów w układzie pokarmowym może utrudniać prawidłową wentylację płuc. Chorzy na POCHP z  niedoborem masy ciała powinni spożywać pokarmy bogato energetyczne i zawierające kwasy tłuszczowe, w szczególności węglowodany”  – podkreśla prof. dr n. med. Adam Antczak, ekspert kampanii Płuca Polski.

W bardzo zaawansowanym stadium choroby duszność utrudnia pacjentowi robienie zakupów, przygotowywanie posiłków, a nawet spożywanie pokarmu. W związku z uciskiem przepony na żołądek, chory wcześnie czuje się syty. Dlatego osoby wychudzone powinny jadać dania bardziej kaloryczne, by wzmocnić mięśnie oddechowe.

Prof. dr. n. med. Adam Antczak dodaje, że chory z POChP musi dbać o regularne wypróżnienia, dlatego jego dieta powinna więc być bogata w błonnik. Dodaje, że należy runikać jedzenia bezpośrednio przed położeniem się spać, a ostatni posiłek zjeść minimum trzy godziny przed położeniem się do łóżka. „W  pozycji leżącej wypełniony pokarmem i połykanym powietrzem  układ pokarmowy zwyczajnie zajmuje sporą objętość mogąc wywoływać mechaniczny ucisk na struktury wewnątrz klatki piersiowej i utrudniać prawidłową wentylację płuc i nasila w ten sposób duszność” – wyjaśnia profesor. 

Według Światowej Organizacji Zdrowia POCHP zajmuje 4. miejsce wśród najczęstszych przyczyn zgonów, a w Polsce z jej powodu rocznie umiera ok. 17 tys. osób. Przewlekła obturacyjna choroba płuc dotyka głównie osoby w średnim i starszym wieku. Oprócz nieustępującej duszności, chorym dokucza także kaszel i konieczność częstszego wykrztuszania wydzieliny. W celu diagnozy POChP, osoby podejrzewające u siebie to schorzenie, powinny poddać się prostemu i nieinwazyjnemu pomiarowi oddechu, tzw. spirometrii. Badania zalecane są głównie osobom po 40 roku życia, które są czynnymi lub biernymi palaczami. 

 

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Wszelkie prawa w tym Autora, Wydawcy i Producenta bazy danych zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów zabronione.

1 Komentarze

Jagoda 2017-04-20

zgadza sie. POChP to bardzo groźna choroba, a o diecie piszemy także u nas - polecam :) https://100club.pl/artykuly/POChP---podstepna-i-grozna-choroba-pluc,4540.html

Polecamy

Newsletter

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Pulsu Medycyny.
Podaj swój email.