Dieta eliminacyjna skuteczna w leczeniu alergii pokarmowej

Eksperci twierdzą, że w leczeniu alergii pokarmowej najskuteczniejsze jest czasowe lub trwałe zastosowanie właściwie dobranej diety eliminacyjnej. "Oprócz eliminacji z diety szkodliwego alergenu stosuje się często leczenie farmakologiczne, ale jest ono jedynie wspomagające" – dodaje dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie prof. Mirosław Jarosz

Prof. Maciej Kaczmarski z Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku zaleca jednak wykonywanie co jakiś czas badań, czy nie pojawiła się u dziecka tolerancja na szkodliwy dotąd pokarm, ponieważ dieta eliminacyjna powinna być stosowana jedynie tak długo, jak jest to konieczne. 

"Najważniejsze jest, żeby dieta była dobrze zbilansowana; nie można dopuścić do niedoborów witamin A, E, D, C, B6, żelaza, cynku, selenu i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Z produktów głównie polecamy warzywa, w tym cebulowe, zawierające fitoncydy (substancje roślinne hamujące rozwój mikroorganizmów - PAP), wykazujące działanie bakteriobójcze grzybobójce - oraz kiszonki" – wylicza kierownik Ogólnopolskiego Centrum Dietetyki Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie dr Lucyna Pachocka.

Zdaniem specjalistki kiszenie jest naturalną metodą konserwowania żywności, dzięki której cukry proste ulegają rozkładowi do kwasu mlekowego, co stwarza idealne warunki do rozwoju bakterii jelitowych. Odpowiednia flora bakteryjna wpływa z kolei na odporność organizmu, co jest korzystne również dla alergików.

Sprawdzaj zawartość produktów

Osoby uczulone na niektóre pokarmy lub składniki pokarmowe muszą zwracać uwagę na zawartość produktów spożywczych. Od 2004 r. producenci żywności mają obowiązek podawania na etykiecie opakowania informacji o tym, czy znajdują się w nich składniki potencjalnie alergenne. 

Dr Regina Wierzejska z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie podkreśla, że od grudnia 2014 r. wymóg informowania konsumentów o znajdujących się w produktach alergenów dotyczy również żywności sprzedawanej bez opakowania, a więc tych oferowanych w restauracjach i cukierniach. "Informacje o tym muszą być dostępne w miejscu sprzedaży, np. w karcie menu lub na wywieszce dotyczącej produktu" – dodaje.

Specjalistka podpowiada, że warto sprawdzać nawet skład znanych sobie produktów, ponieważ na skutek zmiany technologii produkcji mógł on ulec zmianie. W produktach spożywczych coraz częściej wykorzystywane są też półprodukty, w których poza surowcami podstawowymi mogą się znajdować dodatki zawierające np. gluten lub laktozę, pełniące rolę tzw. nośnika lub wypełniacza.

Na alergie pokarmowe - nazywane obecnie przez specjalistów nietolerancją pokarmową związaną z mechanizmami odpornościowymi (co odróżnia ją od innych nietolerancji pokarmowych), cierpi 6 proc. dzieci, głównie do 5. roku życia, oraz 3-4 proc. dorosłych - mówi prof. Kaczmarski. Podkreśla, że jedną z nowych, wciąż testowanych metod leczenia alergii pokarmowej jest doustna alergenowa swoista immunoterapia. Polega ona na doustnym przyjmowaniu alergenu w narastających dawkach aż do uzyskania jego tolerancji i ustąpienia objawów uczulenia.

 

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Wszelkie prawa w tym Autora, Wydawcy i Producenta bazy danych zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów zabronione.

Komentarze

Polecamy

Newsletter

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Pulsu Medycyny.
Podaj swój email.