Naukowcy: pij kawę tylko z kakao

Aleksandra Rogala, Science Daily

Kawa i kakao to najlepsze małżeństwo wszech czasów – ogłosili amerykańscy naukowcy.

Kawa, znana z tego, że budzi do życia, oraz kakao, uważane za najzdrowsza używkę świata, mają jeszcze lepsze właściwości w duecie – wynika z najnowszych badań, które przeprowadzili wspólnie naukowcy z Uniwersytetu Clarkson w Nowym Jorku (USA) oraz z Uniwersytetu w Georgii (USA). 

–  Naprawdę dobrze się bawiliśmy podczas eksperymentu – mówi profesor Ali Boolani, jeden z jego autorów.

Celem prawie rocznych badań było sprawdzenie wpływu parzonego kakao na koncentrację, motywację, poziom wykonywania zadań, a także na poziom lęku, energii i zmęczenia.

Poszczególne grupy testerów częstowano jednym z czterech napojów. Były to ciemne, parzone kakao, kakao z dodatkiem kofeiny, napój z kofeiną bez kakao oraz placebo. Nikt nie wiedział, czego próbuje. Potem badani wypełniali testy, w których odpowiadali na szereg pytań, m.in. o nastrój. Rozwiązywali też testy sprawdzające umiejętności kognitywne (zadania weryfikujące pamięć, uwagę, myślenie).

– Kakao zwiększa krążenie krwi w mózgu, co podnosi poziom koncentracji i umiejętności kognitywnych. Sama kofeina podnosi poziom lęku. Dzięki naszemu badaniu dowiedliśmy, że kakao zmniejsza ten negatywny efekt kofeiny – to doskonały powód, żeby pić więcej mocha latte – mówi Boolani, dodając, że zestaw kakao-kawa powinien być polecany studentom i każdemu, kto che poprawić koncentrację.

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Wszelkie prawa w tym Autora, Wydawcy i Producenta bazy danych zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów zabronione.

Komentarze

Polecamy

Newsletter

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Pulsu Medycyny.
Podaj swój email.