Lody dla chorych zmagających się z brakiem apetytu

Zespół ekspertów DuPont Nutrition & Health z czołowym duńskim szpitalem i producentem lodów opracował linię odświeżających sorbetów. Zostały one stworzone z myślą o chorych narażonych na niedożywienie.

Niedożywienie może dotyczyć nawet 40 proc. pacjentów szpitali. Żywność bogata w składniki odżywcze zwykle charakteryzuje się teksturą i smakiem, który nie odpowiada chorym.

„Pacjenci z osłabionym apetytem często mają problem ze zjedzeniem pełnej porcji wysokobiałkowych, wysokokalorycznych produktów. Naszym celem było opracowanie pożywnych, odświeżających przekąsek, które mogliby otrzymywać na życzenie” – powiedział Mads Wiene, specjalista w DuPont. – Z producentami lodów pracujemy na co dzień, więc naturalną częścią naszej pracy jest dyskusja nad recepturami lodów i dostosowanie ich w celu produkcji konkretnej linii.

Producent wzmocnił smak lodów wzbogacając receptury o koncentraty owocowe oraz dostosował zawartość białka mlecznego do potrzeb chorych. Warianty o smaku czekolady, limonki oraz czarnej porzeczki zostały wybrane po sprawdzeniu preferencji pacjentów oddziałów onkologicznego, pulmonologicznego i gastroenterologicznego szpitala.

Kolejny wspólny projekt Szpitala Uniwersyteckiego i marki DuPont to napój energetyczny na bazie soku, który jest już w trakcie opracowania.

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Wszelkie prawa w tym Autora, Wydawcy i Producenta bazy danych zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów zabronione.

Komentarze

Polecamy

Newsletter

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Pulsu Medycyny.
Podaj swój email.