Catering dietetyczny też musi być oznakowany

Dziś po 5-letnim okresie przejściowym weszło w całości w życie Rozporządzenie UE 1169, które m.in. nakłada obowiązek podawania wartości odżywczej również na żywności opakowanej sprzedawanej na odległość, czyli także na zestawach posiłków oferowanych jako catering dietetyczny.

Na zestawach posiłków oferowanych jako catering dietetyczny musza być podane informacje o wartości odżywczej – wartość energetyczna, ilość tłuszczu (w tym kwasów tłuszczowych nasyconych), węglowodanów (w tym cukrów), białka oraz soli. Dla rosnącej rzeszy klientów korzystających z diet pudełkowych wprowadzenie obowiązkowych etykiet z wartością odżywczą to duża zmiana na plus, bo zamawiają oni dietetyczne jedzenie właśnie dlatego, że w założeniu ma być dobrze zbilansowane. Potwierdzeniem tego będzie teraz etykieta podająca nie tylko liczbę kalorii, ale także znacznie dokładniejsze informacje o składnikach odżywczych.

Przepisy o podawaniu informacji o wartości odżywczej obowiązują w Unii Europejskie, a więc i w Polsce od dawna, ale dopiero teraz powszechnie obowiązujące staje się Rozporządzenie UE 1169/2011, które kompleksowo reguluje całą sferę znakowania żywności.

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Wszelkie prawa w tym Autora, Wydawcy i Producenta bazy danych zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów zabronione.

Komentarze

Polecamy

Newsletter

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Pulsu Medycyny.
Podaj swój email.