Spożywanie alkoholu może zwiększać ryzyko zachorowania na raka prostaty

Zgodnie z metaanalizą opublikowaną w „BMC Cancer” istnieje związek między spożywaniem alkoholu, a zwiększeniem ryzyka rozwoju nowotworu prostaty u mężczyzn.

Tagi

onkologia

Do badania włączono 27 artykułów dotyczących związku pomiędzy spożyciem alkoholu a zapadalnością na raka prostaty oraz śmiertelnością w jego przebiegu. 

Pacjentów podzielono na grupy, w zależności od dziennej ilości wypijanego etanolu. Okazało się, iż nawet niskie dzienne spożycie alkoholu ma wpływ na większą zapadalnością na raka prostaty i wynosi od 8-23 proc. Wykazano też, ryzyko wzrasta wraz ze zwiększaniem się przyjmowanych dziennie dawek etanolu. Naukowcy udowodnili także, że śmiertelność w przebiegu nowotworu prostaty była większa w grupie pacjentów spożywających alkohol.

Opublikowany artykuł rzuca nowe światło na związek raka prostaty ze spożywaniem alkoholu. Ten rodzaj nowotworu  pozostaje 5. najczęstszą przyczyną zgonów wśród mężczyzn na świecie, dlatego  dalsze badania w tym kierunku są konieczne.

 

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Wszelkie prawa w tym Autora, Wydawcy i Producenta bazy danych zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów zabronione.

Komentarze

Polecamy

Newsletter

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Pulsu Medycyny.
Podaj swój email.


Blogi »

Lew Starowicz

Lew Starowicz

Seksowne profesje

Kalendarium

« » maj 2017
PnWtŚrCzPtSbN
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
Studenci Medycyny i Farmacji