Lekarze PPOZ ostrzegają przed zatruciami grzybami

W lasach pojawiły się grzyby, a wraz z nimi odnotowano już pierwsze zatrucia wśród grzybiarzy. Lekarze PPOZ apelują o odpowiedzialność i rozwagę podczas grzybobrania: zbierajmy tylko takie grzyby, które dobrze znamy!

Jak rozpoznać grzyby jadalne od trujących? Jak ustrzec się zatrucia, które nierzadko kończy się śmiercią? Rada jest jedna: żeby zbierać grzyby, trzeba się na nich dobrze znać,

"Grzyby wywołują kilka rodzajów zatruć. Cytotoksyczne prowadzą do uszkodzeń komórek narządów wewnętrznych, a w przypadku spożycia muchomora sromotnikowego do skazy krwotocznej i hemolizy krwi. Takie same objawy występują także po spożyciu muchomora wiosennego i jadowitego (od 8 – 14 godzin),  piestrzenicy kasztanowatej (od 5 –8 godzin), czy zasłonka rudego (od 3 – 14 dni). Niestety, bardzo często spożycie tych grzybów kończy się śmiercią" - mówi Bożena Janicka, prezes PPOZ.  "Zatrucia neurotoksyczne mają natomiast ujemny wpływ na układ nerwowy człowieka. Powodują zwolnienie akcji serca, spadek tętna, zaburzenia oddychania, uczucia gorąca, silny ślinotok, albo podniecenie nerwowe, napady szału, halucynacje, przyspieszenie akcji serca. Ostatnim rodzajem zatruć są zatrucia gastryczne, które charakteryzują się objawami ostrych nieżytów żołądkowo-jelitowych. Te zaczynają się nagle po 3-5 godzin po zjedzeniu grzybów i przebiegają burzliwie wraz z nudnościami, wymiotami, bólami brzucha i biegunką. Mogą dołączyć się też objawy odwodnienia. Choroba ustępuje zwykle w ciągu 24 godzin. Na szczęście - nie dochodzi do uszkodzenia wątroby".

Najczęściej mylone grzyby
Grzyby jadalne: gołąbek zielonawy, gąska zielonka, czubajka, kania, grzyby trujące: muchomor sromotnikowy 
Grzyby jadalne: pieczarki, trujące: muchomor wiosenny, muchomor jadowity 
Grzyby jadalne:smardz, trujące: piestrzenica kasztanowata 
Grzyby jadalne: zasłoniaki, skórzaki, trujące: zasłonak rudy 
Grzyby jadalne: majówka wiosenna, trujące: strzępiak ceglasty 
Grzyby jadalne: borowik szlachetny, trujące: goryczak żółciowy 

 Zatrucie grzybami: pierwsza pomoc i leczenie

Przy zatruciu należy natychmiast sprowokować wymioty, zabezpieczyć wymiociny, kał, mocz i resztki potrawy grzybowej do badania mykologicznego  (od wyniku którego zależy dalsze postępowanie lecznicze) oraz natychmiast wezwać pogotowie lub udać się do szpitala.

Wystarczy zjeść zaledwie 50 gram muchomora sromotnikowego, by stracić zdrowie, a nawet życie. Chorzy umierają wiele godzin, i to w straszliwych męczarniach.

Leczenie  polega na: płukaniu żołądka oraz podaniu dużej ilości węgla aktywowanego, który dobrze wiąże trucizny grzybowe. Poza tym prowadzone jest leczenie objawowe wyrównujące niedobory płynowo-elektrolitowe. Niezbędne jest także ustalenie toksyczności grzyba oraz monitorowanie czynności wątroby, polegające na badaniu poziomu aktywności enzymów wątrobowych [ALT, stężenia bilirubiny]) oraz krzepliwości krwi (INR). W najcięższych zatruciach dochodzi bowiem do piorunującego zapalenia wątroby, które przebiega z żółtaczką, skazą krwotoczną, a kończy się niewydolnością wielonarządową, śpiączką i śmiercią.

"W ciężkich zatruciach jako ostateczność pozostaje przeszczep wątroby. Jako przygotowanie do przeszczepu można zastosować MARS. W odniesieniu do eliminowania amatoksyn drogą plazmaferezy, hemodializy, hemoperfuzji i dializy albuminowej (molecular adsorbent recirculating system - MARS) zdania są podzielone; hemodializy bywają jednak konieczne, jeśli rozwija się niewydolność nerek, a MARS jako przygotowanie do przeszczepienia wątroby u chorych z nasiloną encefalopatią" – informuje Bożena Janicka. 

Fałszywe mity o grzybach

  • Wszystkie grzyby trujące mają ostry smak!  NIEPRAWDA! Dla przykładu śmiertelnie trujący muchomor sromotnikowy jest prawie pozbawiony smaku i nie ma żadnego charakterystycznie nieprzyjemnego zapachu.
  • Grzyby trujące po posoleniu żółkną. NIEPRAWDA! Zmiana zabarwienia spowodowana jest nie przez związki trujące, ale przez zupełnie inne substancje znajdujące się w grzybach.
  • Srebrna łyżka włożona do potrawy z grzybami trującymi czernieje. NIEPRAWDA! Czernienie srebrnej łyżki związane jest z obecnością związków siarki, które z reguły nie są trujące.
  • Po przecięciu grzyba trującego następuje zmiana zabarwienia miąższu na niebieskawe.  NIEPRAWDA! Jest wręcz przeciwnie. Większość grzybów zabarwiających się pod wpływem powietrza na niebiesko należy do gatunków jadalnych.
  • Grzyb nadjedzony przez ślimaki nie jest trujący. NIEPRAWDA! Wiele śmiertelnie trujących dla człowieka grzybów jest jadalnych dla innych gatunków zwierząt!
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Wszelkie prawa w tym Autora, Wydawcy i Producenta bazy danych zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów zabronione.

Komentarze

Polecamy

Newsletter

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Pulsu Medycyny.
Podaj swój email.


Blogi »

Lew Starowicz

Lew Starowicz

Pożądanie okresowe

Kalendarium

« » kwiecień 2017
PnWtŚrCzPtSbN
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Studenci Medycyny i Farmacji