Równowaga energetyczna w codziennej diecie

Zapewnienie organizmowi różnych składników odżywczych, pochodzących z różnych produktów oraz równowaga, czyli dostarczanie sobie z pożywieniem takiej dawki energii, jaką jesteśmy w stanie danego dnia spożytkować to podstawowe zasady zdrowego odżywiania uważa dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywości i Żywienia.

Tagi

diety

Codziennie trzeba dbać o to, żeby w diecie znajdowały się produkty z różnych grup żywieniowych, w odpowiednich proporcjach. Dzięki temu nie będzie nam grozić niedobór składników istotnych dla prawidłowego funkcjonowania, a my będziemy mogli cieszyć się dobrym zdrowiem.

Warzywa i owoce 

„Im bardziej różnorodny jadłospis, tym lepiej. Ważne są też proporcje, bo nie wszystkie produkty należy spożywać w takich samych ilościach. Zgodnie z piramidą zdrowego żywienia i aktywności fizycznej największy udział w diecie powinny mieć warzywa i owoce. Zalecenie to wynika przede wszystkim z faktu, iż badania pokazują, że im więcej różnych warzyw i owoców jemy, tym lepiej dla naszego zdrowia i tym mniejsze ryzyko wystąpienia chorób dietozależnych jak np. cukrzyca, otyłość czy choroby układu krążenia. Owoce i warzywa to bezcenne źródło witamin, mikro- i makroelementów oraz substancji o działaniu antyoksydacyjnym. Te składniki mają bezpośredni, korzystny wpływ na zdrowie i pomagają zapobiegać problemom zdrowotnym. Jednak, aby w pełni z nich skorzystać musimy sięgać po różne produkty z tej grupy" - mówi dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywości i Żywienia. "Niestety podstawowym błędem żywieniowym Polaków jest wciąż zbyt mała ilość warzyw i owoców w codziennym jadłospisie. Często stosowaną wymówką jest to, że jakiegoś warzywa czy owocu nie lubimy. Jeśli tak jest, to sięgnijmy np. po sok, który jest z nich wyprodukowany. W ten sposób skorzystamy ze składników odżywczych np. buraka, za którym nie przepadamy, a jednocześnie nie będziemy się zmuszać do picia lub jedzenia czegoś, co nam nie smakuje. Jest to też doskonały sposób na przyzwyczajenie dzieci do smaków różnych owoców i warzyw, oraz na dostarczenie im witamin z produktów, za którymi nie przepadają i nie chcą jeść ich w innej formie.”

Produkty zbożowe w diecie

Drugą grupą produktów, ważnych w diecie, są produkty zbożowe. Tu też warto zadbać o różnorodność. Pełnoziarniste makarony, kasze, płatki czy pełnoziarniste pieczywo stanowią główne źródło błonnika, którego należy spożywać ok. 20-30 g dziennie.

"W przypadku nabiału, także możemy wybierać spośród różnych produktów, takich jak mleko, jogurty czy kefir. Jedzmy także różne ryby, ale ograniczmy czerwone mięso. O różnorodność smaków potraw pozwolą z kolei zadbać zioła, będące nowością w piramidzie zdrowego żywienia. One także mają w sobie prozdrowotne składniki, a jednocześnie poprawiają smak, dzięki czemu mogą służyć do zmniejszenia ilości stosowanej soli, której wciąż spożywamy za dużo" - mówi dr Katarzyna Stoś.

Oprócz różnorodności dostarczanych składników odżywczych, prawidłowe odżywianie polega także na zadbaniu o równowagę energetyczną. Należy dostarczać sobie tyle energii, ile jesteśmy w stanie spożytkować w ciągu całego dnia. Inaczej powinno wyglądać menu w dniu, gdy chcemy np. zaszyć się z książką pod kocem, inaczej, gdy przed nami cały dzień w pracy, a jeszcze inaczej, gdy mamy zamiar pobiegać, a potem iść na zakupy z przyjaciółką.

Równowaga energetyczna na co dzień

Dzięki zachowaniu równowagi energetycznej możemy prawidłowo funkcjonować, mając siły na wszystkie, zaplanowane danego dnia aktywności. Pamiętajmy jednak, aby zaplanować regularne dostarczanie energii z mniejszymi posiłkami, co kilka godzin. Dotyczy to także dzieci, które często są bardziej aktywne od dorosłych.

"Jeśli chodzi o warzywa i owoce, to eksperci zalecają minimalne ich spożycie na poziomie 400 gram dziennie, w 5 porcjach. Jedną z nich może stanowić szklanka soku (ok. 200 ml). 400 gramów jest jednak wartością minimalną. Jeśli wiemy, że nie będziemy mieć czasu na przygotowanie np. tradycyjnej sałatki, to doskonałym rozwiązaniem jest szklanka soku owocowego do śniadania składającego się np. z kanapek z pełnoziarnistego pieczywa, co zapewni nam dawkę energii na dłuższy czas oraz np. zabranie kartonika przecierowego soku pomidorowego lub warzywnego do pracy czy spakowanie go do plecaka szkolnego dziecka, jako szybkiej, pełnej witamin przekąski. W ten sposób zadbamy zarówno o właściwy poziom energii, jak i codzienną dawkę witamin” – mówi dr Katarzyna Stoś.

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Wszelkie prawa w tym Autora, Wydawcy i Producenta bazy danych zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów zabronione.

Komentarze

Polecamy

Newsletter

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Pulsu Medycyny.
Podaj swój email.


Blogi »

Lew Starowicz

Lew Starowicz

Pożądanie okresowe

Kalendarium

« » luty 2017
PnWtŚrCzPtSbN
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
Studenci Medycyny i Farmacji