W leczeniu łuszczycy ważna jest dieta

To, co jemy ma wpływ na stan skóry, a nawet pomaga przy leczeniu objawów łuszczycy. Według WHO sposób żywienia, jak i redukcja masy ciała u osób chorujących na łuszczycę to dwa elementy pomagające w walce z chorobą.

 "Substancje odżywcze, niezwykle pomocne dla skóry łuszczycowej, to m.in. składniki kobylego mleka, które jest dostępne w postaci suplementu. Również ta grupa chorych powinna wiedzieć czego nie wolno im jeść. Do grupy zakazanych produktów żywnościowych należą: tłuszcze zwierzęce, sól, cukier, pomidory, papryka i ziemniaki" - mówi Magda Kurzyk, farmaceuta, dietetyk.

Produkty, które poprawią stan skóry to tłuszcze roślinne,  bogate w Omega 3 np. olej lniany lub rzepakowy. Oliwa działa pozytywnie na układ krwionośny i na czynność serca - to  choroby, na które często zapadają osoby mające łuszczycę

W przypadku mięsa polecane jest chude mięso np. drobiowe i ryby. Nie wolno też zapominać o warzywach i owocach, które są źródłem cennych witamin.

"Jeżeli pacjent chcę sobie pomóc oraz unika tych produktów, których nie wolno mu jeść,  stosując odpowiednią dietę to może liczyć na dużą pomoc w leczeniu objawów skórnych. Mamy osoby, które wpadają w remisję, mamy też osoby, u których zmniejsza się ilość zmian skórnych"- mówi Magdalena Kurzyp.
za newsrm.tv.

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Wszelkie prawa w tym Autora, Wydawcy i Producenta bazy danych zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów zabronione.

Komentarze

Polecamy

Newsletter

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Pulsu Medycyny.
Podaj swój email.


Blogi »

Lew Starowicz

Lew Starowicz

Seksowne profesje

Kalendarium

« » maj 2017
PnWtŚrCzPtSbN
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
Studenci Medycyny i Farmacji