Dieta: czego potrzeba nastolatkom?

Jakie są najczęstsze błędy dietetyczne popełniane przez nastolatki? Czego brakuje w ich diecie i gdzie można znaleźć potrzebne składniki?

Tagi

diety

Nieprzestrzeganie stałych pór spożywania posiłków, ograniczanie ich liczby (często mniej niż 4 na dobę) na korzyść podjadania, jedzenie zbyt małej ilości warzyw, owoców, produktów mlecznych, pełnego ziarna i ryb to najczęstsze grzechy żywieniowe popełniane przez nastolatków. Jednocześnie widoczne jest nadmierne spożycie słodyczy, słonych przekąsek i słodkich napojów oraz zbyt niski poziom aktywności fizycznej.

Te zachowania żywieniowe mogą być przyczyną nadwagi i otyłości, ale także występowania niedoborów witamin i składników mineralnych. Niejednokrotnie problemy te współistnieją ze sobą – nastolatek z nadwagą może być niedożywiony pod względem jakościowym.

Badania wskazują, że 14,8 proc. młodzieży między 11 a 15 rokiem życia dotyka problem nadmiernej masy ciała ( w grupie jedenastolatków dotyczy aż 17,9 proc. badanych). Konsekwencje nadwagi i otyłości są znane, a czym skutkują niedobory niektórych składników odżywczych?

"Wszystko zależy od składnika. Niedobory żelaza, kwasu foliowego i witaminy B12 to ryzyko anemii, osłabienia i zmęczenia. Nieodpowiednie spożycie witaminy C przyczynia się do osłabienia odporności, zaś witaminy D i wapnia do osłabienia kośćca. Każdy składnik to element wielkiego domina – brak choćby jednego z nich przekłada się na gorsze funkcjonowanie naszego ciała" – mówi Katarzyna Zadka, dietetyk programu „Żyj smacznie i zdrowo”.

Jakich składników odżywczych potrzebują młodzi?

Młodzież potrzebuje przede wszystkim pełnowartościowego białka, niezbędnego do prawidłowego wzrostu i rozwoju. To z niego budowane są mięśnie, hormony, enzymy, skóra, włosy i paznokcie. Można je znaleźć w produktach mięsnych, roślinach strączkowych (grochu, fasoli, ciecierzycy, soczewicy), a także w kaszach (jaglanej, gryczanej, pęczaku).

Należy zadbać także o prawidłowe spożycie tłuszczów. Wspierają one m.in. prawidłowy rozwój mózgu. Powinny pochodzić z ryb, orzechów lub oleju rzepakowego, czy oliwy z oliwek.
"Głównym źródłem energii powinny być natomiast węglowodany złożone. Zawarte są w pełnoziarnistym pieczywie i makaronach, czy gruboziarnistych kaszach i brązowym ryżu" – podpowiada Katarzyna Zadka. "Organizm człowieka potrzebuje także składników mineralnych. Bardzo ważną funkcję w diecie nastolatka pełni wapń. To budulec szkliwa i kości, ale jest także odpowiedzialny za skurcz mięśni. (produkty mleczne, rośliny strączkowe, zielone warzywa). Warto pamiętać także o dostarczaniu magnezu, który wpływa korzystnie na pracę mózgu oraz zmniejsza uczucie zmęczenia. Zawarty jest m.in. w orzechach, sezamie, gorzkiej czekoladzie, soi oraz bananach. Nie należy zapominać również o żelazie, bez którego transport tlenu w ciele nie byłby możliwy (mięso, nasiona roślin strączkowych, żółtka jaj i zielone warzywa). Dla odpowiedniego rozwoju konieczne są też witaminy. Witamina A jest niezbędna dla prawidłowego wzrostu (mleko i jego przetwory oraz pomarańczowe i zielone warzywa). Za prawidłową mineralizację kości odpowiada zaś witamina D (jaja, tłuste ryby). Pozostałe witaminy z grupy B konieczne są m.in. do prawidłowego funkcjonowania metabolizmu, a witamina C dla odporności organizmu. Pierwsza grupa jest bardzo różnorodna – należy do niej zarówno witamina B12 znajdująca się tylko w produktach zwierzęcych, jak i kwas foliowy, który w największej ilości zawierają warzywa. Witaminę C dostarczą zaś czerwone warzywa i owoce (pomidor, truskawki, papryka), jak i natka pietruszki.

O czym jeszcze warto pamiętać?

Odpowiednia dieta młodego człowieka powinna zaspokajać jego zapotrzebowanie kaloryczne, które zależy od wieku, płci i aktywności ruchowej. Bardzo ważną rolę dla prawidłowego funkcjonowania jego organizmu odgrywa również odpowiednie nawodnienie. Dla młodzieży wskazane jest picie co najmniej 6 szklanek wody dziennie. 

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Wszelkie prawa w tym Autora, Wydawcy i Producenta bazy danych zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów zabronione.

Komentarze

Polecamy

Newsletter

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Pulsu Medycyny.
Podaj swój email.