Cukier może sprzyjać nadciśnieniu

W eksperymencie na szczurach zwierzęta karmione fruktozą i spożywające duże ilości soli chorowały na nadciśnienie. Gryzoniom bez fruktozy nie szkodziła sól nawet w wysokich dawkach.

Fruktoza, oprócz tego, że występuje w owocach, powszechnie dodawana jest już do pokaźnej kolekcji spożywczych produktów. Duże jej ilości spożywamy np. razem ze słodzonymi napojami. Powstaje też w naszym układzie trawiennym z rozpadu sacharozy czyli zwyczajnego cukru.

Naukowcy z Henry Ford Hospital in Detroit postanowili przekonać się, czy ten prosty cukier wpływa na ryzyko zależnego od soli nadciśnienia.

W tym celu karmili szczury według różnych sposobów. Zwierzęta otrzymywały paszę zawierającą niską lub wysoką (4 proc.) ilość soli. Część dostawała przy tym do picia wodę z 20 proc. zawartością fruktozy, co miało naśladować nadmierne spożycie słodzonych napojów, a inne zwykłą wodę. Uczeni sprawdzili też połączenie wysokiego stężenia soli z glukozą.

Tylko połączenie fruktozy i soli kuchennej okazało się zgubne. Jego skutek to szybko rozwijające się nadciśnienie spowodowane zwiększoną retencją sodu.

"Spożycie fruktozy w ilościach podobnych do tych, jakie przyjmują Amerykanie ze swoją dietą, uwrażliwiła szczury na szybko powstające, zależne od soli nadciśnienie" - mówi autor badania dr Kevin Gordish. "Nadciśnienie było jednoznacznie związane z fruktozą (a nie z glukozą). Co więcej fruktoza wywoływała wyraźny szkodliwy wpływ na nerki, nie obserwowany przy takiej samej ilości glukozy" - tłumaczy badacz.


Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Wszelkie prawa w tym Autora, Wydawcy i Producenta bazy danych zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów zabronione.

Komentarze

Polecamy

Newsletter

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Pulsu Medycyny.
Podaj swój email.


Blogi »

Lew Starowicz

Lew Starowicz

Co pana podnieca?

Kalendarium

« » marzec 2017
PnWtŚrCzPtSbN
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Studenci Medycyny i Farmacji