Walcząc z otyłością zapobiegniesz cukrzycy

Światowy Dzień Zdrowia obchodzony 7 kwietnia w tym roku poświęcony jest cukrzycy. Wraz z rosnącym rozpowszechnieniem tej choroby coraz ważniejsze staje się posiadanie wiedzy o tym, jak można zminimalizować ryzyko jej pojawienia się.

Liczba chorych na cukrzycę będzie w Polsce szybko rosła, jeśli nie uda się powstrzymać epidemii otyłości – ostrzegają eksperci z Instytutu Żywności i Żywienia.

Z najnowszych danych opublikowanych przez Komitet Zdrowia Publicznego PAN wynika, że w Polsce na cukrzycę choruje 2,73 mln osób. Jeśli chodzi o występowanie stanu przedcukrzycowego Polska zajmuje czwarte miejsce na świecie (16,5 proc. populacji). Jeśli utrzymają się dotychczasowe tendencje, do roku 2035, będziemy liderami tego niechlubnego rankingu. W 2015 r. na cukrzycę chorowało 59,8 mln Europejczyków (9 proc. populacji). Szacuje się, że do 2040 r. odsetek ten wzrośnie do 11 proc., co oznacza ponad 71 mln chorych.

Głównym czynnikiem ryzyka zachorowania na cukrzycę jest otyłość

„Cukrzyca typu 2 jest jednym z największych zagrożeń zdrowotnych naszych czasów. Przyczynia się do rozwoju innych chorób przewlekłych i powikłań, np. miażdżycy, choroby wieńcowej, zawału serca, udaru mózgu, utraty wzroku czy amputacji kończyn. Najskuteczniejszym sposobem zapobiegania i leczenia cukrzycy jest odpowiednie żywienie oraz towarzysząca mu regularna aktywność fizyczna, ponieważ najważniejszym czynnikiem ryzyka zachorowania na cukrzycę jest otyłość” – mówi prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz, dyrektor IŻŻ.  – Należy uświadomić Polakom, że unikając nadwagi i otyłości, redukując nadmierną masę ciała najlepiej zabezpieczają się przed tą chorobą” .

Jak zdrowo się odżywiać, aby zapobiec otyłości, cukrzycy i innym chorobom przewlekłym, informuje kilka narzędzi edukacyjnych przygotowanych przez IŻŻ. To m.in. nowa piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej oraz aplikacja mobilna – asystent zdrowego żywienia. Instytut ma też pomysł na profilaktykę cukrzycy w podstawowej opiece zdrowotnej. Są to 12-tygodniowe programy redukcji masy ciała w przychodniach i szpitalach, podczas których otyli pacjenci stosują kurację odchudzającą pod kontrolą zespołu terapeutycznego, w skład którego wchodzą:lekarz, dietetyk, rehabilitant i psycholog.

Polacy lżejsi o 6 ton

Dotychczasowe 29 edycji (do końca roku jeszcze 13) dało dużą skuteczność – średni spadek masy ciała uczestników wyniósł 5 kg. Dzięki temu programowi prowadzonemu w ramach szwajcarsko-polskiego projektu „Zapobieganie nadwadze i otyłości oraz chorobom przewlekłym poprzez edukację społeczeństwa w zakresie żywienia i aktywności fizycznej” pacjenci odchudzili się już o blisko 6 ton.

„Dlatego chcielibyśmy wprowadzić takie postępowanie na skalę masową w podstawowej opiece zdrowotnej. Przy koszcie ok. 1200 zł na osobę można by rocznie uzyskać wielotysięczną redukcję wydatków związanych z leczeniem cukrzycy i jej powikłań” – mówi dietetyk Hanna Stolińska-Fiedorowicz z IŻŻ.

Sposobów na zapanowanie nad epidemią cukrzycy w poz jest znacznie więcej. Jeden z nich jest bardzo prosty i tani.
„Wystarczy, aby lekarze pierwszego kontaktu do standardowego badani dodali pomiary antropometryczne, tzn. obwód brzucha, wagi i wzrostu. Wtedy mogliby wykrywać niebezpieczna dla pacjentów nadwagę i otyłość zanim dojdzie do rozwoju związanych z nimi chorób przewlekłych i powikłań, takich jak choćby cukrzyca” – dodaje prof. Jarosz

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Wszelkie prawa w tym Autora, Wydawcy i Producenta bazy danych zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów zabronione.

Komentarze

Polecamy

Newsletter

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Pulsu Medycyny.
Podaj swój email.


Blogi »

Lew Starowicz

Lew Starowicz

Kobieta obaw pełna

Kalendarium

« » maj 2017
PnWtŚrCzPtSbN
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
Studenci Medycyny i Farmacji