Cukier a rak płuc

Pokarmy o wysokim indeksie glikemicznym, czyli takie, które silnie podnoszą poziom glukozy we krwi, sprzyjają rakowi płuc. Szczególnie dotyczy to jednego rodzaju nowotworu.

Autorzy tego odkrycia - badacze z University of Texas przypominają, że coraz więcej badań potwierdza zależność ryzyka rozwoju nowotworu płuc od diety. Owoce, czy warzywa je obniżają, a czerwone mięso, nasycone kwasy tłuszczowe czy nabiał je podwyższają - piszą uczeni.

W swoim eksperymencie postanowili jednak sprawdzić, jak na to ryzyko wpływa indeks glikemiczny węglowodanów (GI) oraz ładunku glikemicznego (GL - współczynnik mówiący o ilości węglowodanów w pożywieniu). W tym celu zapytali o nawyki żywieniowe 2 tys. pacjentów z rakiem płuc oraz 2,5 tys. osób zdrowych.

Pojawił się wyraźny związek. Osoby z kwintyla o najwyższym dziennym współczynniku glikemicznym były o 49 proc. bardziej zagrożone rakiem płuc niż osoby z kwintyla o najniższym dziennym GI. Ładunek glikemiczny nie miał natomiast dużego znaczenia.

Głębsza analiza pokazała bardziej złożone zależności. Okazało się, że osoby niepalące z najwyższym GI miały ryzyko ponad dwa razy większe niż z najniższym GI - tę zależność uczeni tłumaczą silniejszym efektem działania diety przy braku dominującego czynnika rakotwórczego, jakim jest palenie. Duże znaczenie miało też wykształcenie. Znacznie bardziej zagrożeni byli uczestnicy, którzy ukończyli mniej niż 12 lat edukacji - prawdopodobnie jednak dlatego, że osoby z tej grupy częściej palą tytoń i prowadzą bardziej szkodliwy dla zdrowia tryb życia.

Co ważne, na oddziaływanie węglowodanów szczególnie wrażliwy był jeden typ nowotworu. Tylko dla płaskonabłonkowego raka płuc różnica ryzyka między osobami z górnego i dolnego kwintyla wyniosła aż o 92 proc.

Faktyczną zależność przyczynowo-skutkową będą mogły dopiero wykazać kolejne, specjalnie do tego zaprojektowane badania, jednak uczeni oferują pewne zalecenia.
"Rezultaty tego badania sugerują, że oprócz utrzymywania sprzyjającego zdrowiu stylu życia, przez unikanie palenia, ograniczenie spożycia alkoholu czy ruch, ograniczenie konsumpcji pokarmów i napojów z wysokim indeksem glikemicznym może także służyć obniżeniu ryzyka raka płuc" - mówi autorka eksperymentu prof. Xifeng Wu.


Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Wszelkie prawa w tym Autora, Wydawcy i Producenta bazy danych zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów zabronione.

Komentarze

Polecamy

Newsletter

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Pulsu Medycyny.
Podaj swój email.


Blogi »

Lew Starowicz

Lew Starowicz

Seksowne profesje

Kalendarium

« » lipiec 2016
PnWtŚrCzPtSbN
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Studenci Medycyny i Farmacji