Kwasy omega-3 a rak piersi

Kwasy omega-3 mogą obniżać ryzyko choroby u kobiet po menopauzie i z otyłością. Prawdopodobnie to skutek ochrony przed stanami zapalnymi.

Autorami tego odkrycia są naukowcy z Penn State College of Medicine. Wyjaśniają oni, że otyłość to ważny czynnik ryzyka raka piersi u kobiet, które przeszły menopauzę. Według nich przyczyna może leżeć w stanach zapalnych, które u pań z wysokim BMI są częstsze, a przed którymi chronią kwasy omega-3.

Aby przyjrzeć się temu problemowi, uczeni zbadali wpływ redukujących stany zapalne kwasów na gęstość tkanki gruczołów piersiowych. Jest ona blisko związana z ryzykiem zachorowania - im większa gęstość, tym zagrożenie jest wyższe.

Dwuletnie badanie z udziałem ponad 260 kobiet po menopauzie i z wysoką gęstością tkanki piersi pokazało, że kwasy omega-3 oddziałują na ryzyko zachorowania, ale tylko u kobiet z BMI powyżej 29, czyli od granicy otyłości. Co równie ważne, o ile podawany uczestniczkom suplement zawierał kwasy DHA i EPA, to dla ryzyka nowotworu znaczenie miała obecność tylko kwasu DHA.

"Rezultaty te wspierają założenie, że kwasy omega-3, a w szczególności DHA chronią otyłe kobiety po menopauzie. "To przykład spersonalizowanego podejścia do zapobiegania rakowi piersi".

Uczeni podejrzewają, że kwasy omega-3 mogą mieść znaczenie także dla ochrony przed innymi nowotworami.

 

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Wszelkie prawa w tym Autora, Wydawcy i Producenta bazy danych zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów zabronione.

Komentarze

Polecamy

Newsletter

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Pulsu Medycyny.
Podaj swój email.


Blogi »

Lew Starowicz

Lew Starowicz

Seksowne profesje

Kalendarium

« » grudzień 2016
PnWtŚrCzPtSbN
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
Studenci Medycyny i Farmacji