Owoce pomagają erekcji

Dieta bogata we flawonoidy zmniejsza ryzyko problemów z erekcją. Najlepiej połączyć ją z fizyczną aktywnością.

To wnioski z badania przeprowadzonego na University of East Anglia i Harvard University. Uczeni przeanalizowali informacje na temat 50 tys. ogólnie zdrowych mężczyzn, sięgające połowy lat 80-tych. Interesowało ich zdrowie seksualne badanych oraz czynniki, które mogą na nie wpływać. Badacze sprawdzili m.in. wpływ sześciu rodzajów flawonoidów obecnych w pożywieniu.

Znaleźli trzy, które okazały się szczególnie korzystne. Są to antocyjaniny, flawony i flawonony. Jako ich główne źródło autorzy podają m.in. truskawki, jagody, jabłka, gruszki, cytrusy i czerwone wino.

"Mężczyźni, którzy regularnie spożywali pokarmy z tymi flawonoidami byli o 10 proc. mniej narażeni na problemy z erekcją. Jeśli chodzi o ilość, to mówimy o kilku porcjach tygodniowo" - mówi kierujący pracami prof. Aedin Cassidy.

Badacze tłumaczą, że związki te pomagają z podobną siłą, jak ruch - np. szybki spacer przez ok. 5 godzin tygodniowo. Analiza pokazała również, że właśnie połączenie pomocnej diety i sportu obniżało ryzyko kłopotów o 21 proc. Najbardziej korzystali przy tym mężczyźni przed 70-tym rokiem życia.

Uczeni zwracają też uwagę, że zaburzenia erekcji mogą świadczyć o innych problemach z układem krążenia. Mogą też stanowić silną motywację do zmiany trybu życia i poprawy ogólnego zdrowia.

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Wszelkie prawa w tym Autora, Wydawcy i Producenta bazy danych zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów zabronione.

Komentarze

Polecamy

Newsletter

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Pulsu Medycyny.
Podaj swój email.


Kalendarium

« » wrzesień 2016
PnWtŚrCzPtSbN
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
Studenci Medycyny i Farmacji